ABOUT THE SUMMIT

The North American Biocompatibility Summit (NABS) is a limited-seating event that provides industry insights and expertise sharing on the biocompatibility of medical devices. This year, sessions will include the latest regulatory updates, biological evaluation strategies and best practices that lead to successful biocompatibility programs in September 2022. 

Led by the medical device industry’s foremost biological safety experts, speakers will address:

  • Regulatory strategies and how they relate to ISO 10993
  • New and innovative biocompatibility methods and technologies
  • The relationship between material/chemical characterization and biocompatibility testing
  • Toxicology and risk management
  • Industry case studies

Join us for this one day exclusive summit to learn and network with top scientists, toxicologists, and industry leaders in the medical device biocompatibility field! 

Should you have any additional questions, please contact Shauna Brick, Global Marketing Event Manager at sbrick@namsa.com or (763) 213-7571.

2022 Summit Topics

MDR: Changing Expectations for Complete Lifecycle Evaluations

Biological Safety of Aged e-PTFE Vascular Grafts and Components: Significance of Materials
Characterization, E&L Analysis and Toxicological Risk Assessments

Medical Device Sensitization Update: ISO Standards, In Vitro Testing and Quantitative Risk Assessments

Beyond "Paper" Exercises: How Strategic Information Gathering Results in Superior E&L Outcomes

Estimating the Polarity of Drug Formulations for the Selection of Extraction Solvents

Chemical Characterization Best Practices: Assumptions of TTC and Exhaustive Extraction

Small Change, Big Impact: A Chemical Characterization Case Study

The Need for Exhaustive Extraction of Medical Devices: Thoughts from a Toxicological Risk Assessment Perspective

Analytical Evaluation Threshold: Practical Implementation and Regulatory Considerations

2022 Summit Schedule

7:00 – 8:15 AM

Number of Sessions Breakfast & Registration
Length of Sessions 1 hr 15 mins
LEARN MORE  

8:15 – 9:45 AM

Number of Sessions 2 Topics
Length of Sessions 1 hr 30 mins
LEARN MORE  

9:45 – 10:15 AM

Networking Networking Break
Length of Sessions 30 mins
LEARN MORE  

10:15 – 11:45 AM

Number of Sessions 2 Topics
Length of Sessions 1 hr 30 mins
LEARN MORE  

11:45 AM – 12:30 PM

  
Lunch and Networking
LEARN MORE  

12:30 – 2:45 PM

Number of Sessions 3 Topics
Length of Sessions 2 hrs 15 mins
LEARN MORE  

2:45- 3:15 PM

Networking Networking Break
Length of Sessions 30 mins
LEARN MORE  

3:15 – 4:45 PM

Number of Sessions 2 Topics
Length of Sessions 1 hr 15 mins
LEARN MORE  

4:45 – 6:00 PM

Networking Networking
Length of Sessions 1 hr 15 mins
LEARN MORE  

If you are interested in Sponsorship Opportunities, please contact Leah Davidson at ldavidson@namsa.com or 612-615-6985.

About the Venue

EVENT LOCATION

Quincy Hall 
1325 Quincy St. NE
Minneapolis, Minn. 55413
Tel: 612-400-1754 

HOTEL INFORMATION

NAMSA has reserved a room block at Delta Hotel-Minneapolis at a nightly rate of $149-$159; rates will be held until Sept. 1. Please click here to make your reservation. 

Delta Hotel 
1330 Industrial Boulevard NE
Minneapolis, Minnesota 55413
Tel: 612-331-1900

As a global leader in medical device innovation, Minneapolis is a perfect location for this summit addressing one of the hottest topics in the medical device industry today. 

Due to limited seating, the number of attendees will ensure you will have the opportunity to personally connect and network with fellow attendees, speakers, and event sponsors. 

REGISTER NOW! 

Questions About The Event?

Feel free to contact us should you have any questions about the
North American Biocompatibility Summit.